ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk legfontosabb célja óvodák, családi bölcsődék működtetése, kiemelt szintű nevelés, oktatás, az angol nyelv játékos megismertetése, valamint az anyák munkaerő piacon történő elhelyezkedése.

ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY:

BESZÁMOLÓ

AZ ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY 2018.-IK ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

1. 1.     Bevezetés

A 2010-ban létrehozott Alapítvány alapítójának nemes célja a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, a szociális tevékenység, valamint a gyermekvédelem 2018.-as évben is maradéktalanul megvalósult. Az Alapítvány továbbra is közhasznú alapítványként működik, nemes célú állami feladatokat vállal át, ezzel is segítve és kiemelkedően hasznos tevékenységet folytatva a gyermekek napközbeni ellátásában, ezáltal hozzásegítve a szülők zavartalan munkavállalását, a népgazdaság fejlődését.

Ebben az évben is maradéktalanul megvalósult az alapító célkitűzései a családsegítés, munkahelyteremtés, az anyák munkaerő piacon való újbóli megjelenése, valamint óvodás korú gyermekek oktatása, bölcsődés korú gyermekek színvonalas és gondoskodó ellátása, képességfejlesztése.

Meg kell azonban állapítani azt is, hogy nagyon vegyes évet zárunk, mert nem csak pozitív eredmények születtek, a megfeszített munkatempó, a precizitás, odafigyelés, gondos gazda módjára történő munkavégzés nem csak kimagasló eredményeket, hanem csalódást és negatív tapasztalatokat is hozott. Itt ki kell emelni a MÁK 2016. évre vonatkozó ellenőrző határozatát, valamint a 2017. évre hozott elszámoló határozatát, mely határozatok teljesen figyelmen kívül hagynak törvényeket, átértelmezik az akkori elvárásokat, utólagosan teljesíthetetlen követelményt támasztanak, vagy éppen olyat állítanak, melynek jogszabályi helyét sem a határozatok, sem a törvények, jogszabályok nem tartalmaznak. Ezen állítások beigazolása és az igazságkeresés akkor valósul meg, ha a Közigazgatási Bíróságon elindított 2 per pozitív eredménnyel zárul. Meg kell jegyezni, hogy óriási a tét, maga az Alapítvány működése, fennmaradása a cél, mert olyan hatalmas összegek visszafizetését irányozták elő -mely összegek munkabérre és járulékra, már elköltésre kerültek-, mely kivonása fenntarthatatlanná teszi a működést, bezárásokhoz vezethet.

Sajnálatos módon a IV. kerületi óvoda telephely bezárása mellett is dönteni kellet -bérleti szerződés lejárta-, de a Pampalini Családi bölcsődék fenntartóváltása sem sorolható a pozitív események közé.

A felsoroltak ellenére azonban a munkát folytatni kell, a pozitív események ösztönzőleg hatnak, 3 Szociális és Gyámhivatali ellenőrzés pozitív eredménye, vagy egy új óvoda telephely nyitása -Zöldfa Óvoda Kaposvárott-, de ide tartozik a székesfehérvári Csiperke Családi Bölcsőde egy újabb csoportszobával való bűvölése. Sikerként könyvelhető el, hogy a munkavállalók hisznek és bíznak a munkáltatóban, nem egy gyermek született az elmúlt években.

A támogatások körének bővülése, az adó 1 %-nak felajánlása, a beszállítókkal évek óta tartó zavartalan kapcsolat, a kormányhivatalokkal kialakított segítő együttműködés, mind mind visszaigazolás arról, hogy megéri a harc folytatása, a kitűzött célokat meg kell valósítani!

Kuratóriumi ülések

A kuratórium létszáma 3 fő, mely évek óta változatlan.  Elnök: Madarász Károly, Felber Zsuzsanna és Surányi Orsolya kuratóriumi tagok.  Az Alapítvány székhelycíme: 1149 Budapest, Pósa L. u. 61, adószáma pedig 18137460-1-42

A kuratórium üléseiről minden esetben jegyzőkönyv készült, melyet számmal ellátott határozat zárt le.

A kuratórium tizenhárom alkalommal tartott ülést, melyen tagjai személyesen vettek részt, valamint a legtöbb ülésen jelen volt Peller-Varga Csilla Fb. elnök is, Müllerné Németh Margit -Szabó-Gőcze Beáta óvodavezető helyettes, Fitosné Tóth Tünde – Kocsis Márta családi bölcsőde hálózati koordinátor, Szabó Ágnes megbízott.

Az üléseken készült jegyzőkönyvek és határozatok nyilvánosan elérhetőek az alapítvány honlapján  (www.aranylonapraforgo.hupont.hu), vagy személyesen megtekinthetők a kuratórium elnöki fogadóórán, az Alapítvány székhelyén.

A jegyzőkönyvek szerint 2018. évben a kuratórium tagjai egyhangú szavazással 13 határozatban összesen 104 pontot fogadtak el.

A kuratóriumi az alábbi tartalommal rendelkező határozatot hozott: az óvodák, és családi napközik évenkénti értékelése, családi bölcsőde 2017.-év beszámolójának elfogadása, 2017. évi állami hozzájárulás elszámolásának elkészítése, az állami hozzájárulások megigénylése, fenntartói ellenőrzésekről, a 2018. évi költségvetésről, új óvoda telephely nyitásáról, óvodai dokumentumok elfogadásáról, megbízási szerződések, új székhely bérleti szerződésről létrehozásáról, külföldi egyetemisták fogadásáról, gyakornokok minősítéséről, Apró Talpak Óvoda telephely törléséről, Pampalini Családi Bölcsődék fenntartóváltásáról, az Aranyló Napraforgó Alapítványi Óvoda új egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratának módosításáról az új SZMSZ-ének elfogadásáról, A bölcsődékben és óvodában a gyermekek 2019. évi ingyenes étkeztetéséről, az óvodás korú gyermekek tandíj mentességéről, a MÁK által 2016-2017. évekre vonatkozó jogerős határozatainak bíróságon történő megfellebbezéséről, egyéb az óvodát, és telephelyeit, valamint a családi bölcsődéket érintő döntésekről. Elfogadásra kerültek költségvetések, beszámolók, közhasznúsági jelentések.

Nem sikerült azonban megvalósítania az Alapítvány alapító okiratának módosítását, mivel azt a Gyulai Törvényszék nem jegyezte be, itt két cél volt kiemelkedően fontos, az új székhely bejegyzése, a megváltozott törvények miatt a családi napköz megnevezés, családi bölcsődére történő átírása. Az elutasítás oka -mely mindenki számára érthetetlen, hiszen egy törvény módosításának következménye-, hogy nem lehet az alapítvány céltevékenységét megváltoztatni, vagyis a napközit, bölcsődére átírni. Ez az anomália, a jelenlegi hatályos törvénynek való megfeleltetés, még megoldandó jövőbeli feladat.

A kuratórium tevékenysége

Fontosabb döntések és tevékenységek 2018. évben:

-          1 darab új óvoda telephely nyitása (Kaposvár)

-          a fennmaradó és 2017-ről elkülönített pénzösszeg felhasználása, családi bölcsődébe járó gyermekek szülői térítési díjának csökkentésére. Az étkezési térítési díj mentesség minden gyermeknek, térítési díj mentes óvodai nevelés

-          családi bölcsődék, óvoda és telephelyei fenntartói ellenőrzése

-          az óvoda és az 5 családi bölcsőde megszűnése következtében, 2018. év végére, mint egy 57 gyermek járt a hálózat családi bölcsődéibe és mintegy 129 gyermek részesült óvodai ellátásban

-          az Alapítvány és az Aranyló Napraforgó Alapítványi Óvodába 2018. év végére mintegy 36 munkavállalót foglalkoztatott a családi bölcsődékben, az óvoda és telephelyein, valamint gyermekvállalás jogcímen 8 munkavállaló tartózkodott távol az intézményektől

-          az FB bevonása az Alapítvány és kuratórium munkájába, meghatározott feladatokra

-          2018-ban is zavartalan volt az együttműködés az Alapítóval, elégedettségét fejezte ki az Alapítvány működésével kapcsolatban, azonban a negatív események kapcsán kérte, hogy elemezzék ki, és vonják le megfelelő és előre vivő konzekvenciát és mindenképpen kéri, hogy az egyensúly és a fenntarthatóság legyen a 2019. évi célkitűzés. Kiemelkedő odafigyeléssel továbbra is az elsődleges cél az Alapítvány eszmeiségének megtartása, és lehetőség szerint a hálózatok bővítés.

-          az Alapítvány tevékenységének folyamatos elemzése a kuratóriumi értekezletek témája volt, a megtörtént események azonban hatalmas plusz munkát is eredményeztek.

-          Az Alapítvány megvalósította a rendelkezésre álló pénzeszközökkel való eredményes gazdálkodást

-          Az Alapítvány működéséhez minden személyi, tárgyi, anyagi és technikai feltétel adott volt.

Az Alapítvány irodai tevékenységét 1149 Budapest, Pósa L. u. 61. szám alatt folytatta.

A könyvelési feladatokat a Tax-Action Kft. látta el.

1. 2.     Az Alapítvány nyilvánossága

A kuratórium elnöke minden hónap első hétfőjén nyilvános fogadóórát tartott, a 1149 Budapest, Pósa L. u.61. szám alatt.

A fogadóórán biztosította az Alapítvány működésével kapcsolatos eredeti jegyzőkönyvekbe, határozatokba való betekintést, lehetőség nyílt az elnöki rendelkezések - utasítások átolvasására, valamint a személyes megbeszélésekre.

Az Alapítvány honlapját folyamatosan frissíti, aktualizálja (www.aranylonapraforgo.hupont.hu) ahol szintén elérhetőek a hozott kuratóriumi jegyzőkönyvek, határozatok, költségvetések, beszámolók, jelentések stb….

1. 3.     Gazdálkodás az Alapítvány vagyonával

a/ számviteli törvény szerinti beszámoló

Az Erste Banknál vezetett bankszámla év végi (2018. december 31.) egyenlege:

folyószámlán                                                                                                                                  91,058,- Ft

házi pénztárban                                                                                                                 13,313,919,-Ft

kifizetett kaució:                                                                                                               712,998,-Ft

nyújtott kölcsön:                                                                                                               10,000,000,-Ft

összesen:                                                                                                                            24,117,975,- Ft

Bevétel összesen:    (ebből Óvodai ,-Ft)                                                 183,694,532 ,- Ft (102,365,700,-Ft)

Közhasznú tevékenység ráfordításai:                                                                           183,962,017 ,- Ft

b/ gazdálkodás eredménye

A 2018. évi feladatainkat körültekintő gazdálkodással tudtuk teljesíteni.  Ehhez megfelelő fedezet állt rendelkezésünkre az Alapítvány támogatóinak felajánlásából, valamint az állami normatíva folyósításból, illete a családi bölcsődék szülői térítési díjából.

2018. évi eredmény:                                                                                                                      -267,485,-,- Ft

A 2018. évi eredményből eredménytartalékba helyezés:                                                       -267,485,- Ft

2018. december 31-i bankszámla egyenleg:                                                                                 91,058,- Ft

c/ közhasznú jelentés

A jelentés gazdasági adatai megfelelnek a számviteli beszámoló fontosabb adatainak.

1. 4.     Gazdálkodás az Óvoda vagyonával

a/ számviteli törvény szerinti beszámoló

Az Erste Banknál vezetett bankszámla év végi (2018. december 31.) egyenlege:

folyószámlán                                                                                                                        387,933 ,- Ft

házi pénztárban                                                                                                                   10,220,006,-Ft

elkülönített pénzeszköz:                                                                                                    3,000,000,-Ft

összesen:                                                                                                                            13,607,939,- Ft

Bevétel összesen:                                                                                                            112,641,315 ,- Ft

Közhasznú tevékenység ráfordításai:                                                                            108,327,350 ,- Ft

b/ gazdálkodás eredménye

A 2018. évi feladatainkat körültekintő gazdálkodással tudtuk teljesíteni.  Ehhez megfelelő fedezet állt rendelkezésünkre az Alapítvány támogatóinak felajánlásából, valamint az állami normatíva folyósításból.

2018. évi eredmény:                                                                                                                      4,313,965,- Ft

A 2018. évi eredményből eredménytartalékba helyezés:                                                       4,313,965,- Ft

2018. december 31-i bankszámla egyenleg:                                                                               91,058,- Ft

1. 5.     Munkakapcsolatok

a/ az Alapítóval a munkakapcsolat folyamatos. Támogatására minden esetben számíthattunk.

b/ Könyvelő: Feladatát szakszerűen, az adózási és adatszolgáltatási kötelezettségeket határidőre eleget téve teljesítette, és folyamatosan segítette a kuratórium, családi bölcsőde hálózat, óvoda munkáját.

c/ Bankkapcsolat: Az Erste Bank ügyintézője tanácsaival segítette, az Alapítvány banki/ pénzügyi munkáját.  A kisebb problémák megoldásában is számíthattunk segítőkészségükre.

d/ Csatlakozók: Kiváló kapcsolat, megbecsülés és bizalom alakult ki a csatlakozók és az Alapítvány között, akik már régóta magukénak tekintik az Alapítvány célkitűzéseit, pl. a gyermekfejlesztést, valamint a hálózati tagok is köszönettel vették az Alapítvány hathatós munkáját, feladatellátásukhoz szükséges segítségnyújtást.

e/ Hatóságok - Szakhatóságok: Nagyon jó és segítségnyújtó kapcsolat alakult ki a hatóságokkal és szakhatóságokkal, ezek közül is kiemelkedő a X-XIV. kerületi ÁNTSZ, Miskolci Kormányhivatal, Fővárosi Kormányhivatalok, MÁK családi bölcsődéket ellenőrző osztálya, családi bölcsődék igénylési osztály stb…

f/ Önkéntesek: 18 fő önkéntes vett részt az Alapítvány munkájában, és minden önkéntes jelezte, hogy munkájával 2019. évben segítségére kíván lenni az Alapítványnak.

g/ Felügyelő Bizottság: több alkalommal is kérte a kuratórium a segítségét, minden alkalommal a legnagyobb tudásukkal és körültekintésükkel jártak el a rájuk bízott feladatok ellátásában, a vitatható esetek, kérdések kivizsgálásában. Külön kiemelendő az FB. elnök munkája, aki a kuratóriumi üléseken szinte minden alkalommal részt vett, így folyamatosan tudta tájékoztatni az FB-t az Alapítvány munkájáról.

h/ Alapítvány ügyvédje: nagy hangsúlyt kapott és kap a jövőben is a munkája: a Magyar Államkincstárral szemben folyó 2 per, Alapítvány alapító okirat elfogadás Gyulai Törvényszék

ÖSSZEFOGLALÁS

Az Alapítvány 2018. évi tevékenysége az Alapító Okiratban foglalt célkitűzéseknek és az Alapító elvárásainak megfelelően alakult. Az Alapító ugyan elégedett volt a kuratórium munkájával és köszönetét fejezte ki, hogy társadalmi munkában, ingyen, segítséget nyújtva, szabad idejüket nem sajnálva végzik tevékenységüket, de megjegyezte, hogy sokkal nagyobb sikert és zavartalanabb működést szeretne az elkövetkező években, megtalálva az utat a kudarcok kizárására.

Az Alapítvány kuratóriuma 2018. évben mindent megtett azért, hogy az Alapító Okiratban szereplő közhasznú célkitűzések megvalósuljanak, amit mi sem példáz jobban, mint a közel 36 munkavállaló, 8 gyermekvállalás miatt létszám állományból kimaradó munkavállaló, és az intézményekbe járó mintegy 186 gyermek, és 18 fő önkéntes munkavállaló.

Sikernek könyvelhető el az új óvoda telephely nyitása Kaposvárott 16 fős gyermeklétszámmal.

Kiemelkedő teljesítmény az is, hogy minden intézmény gyakorlatilag maximális kihasználtsággal működik.

Az Alapító segítségnyújtása és a kuratórium közötti jó együttműködés is segítette az Alapítvány munkáját.

A kuratórium vezetője és tagjai 2018. évben is, az előző évekhez hasonlóan, a napi feladatokat felelősséggel, elkötelezetten végezték. A munka eredményességét a mintegy 18 fő önkéntes is elősegítette. Ezúton is köszönjük segítségüket, a köz érdekében tett, elhivatott szándékukat segítségnyújtásukat.  Bízunk benne, hogy 2018.-ban még több támogatót sikerül céljaink elérésébe bevonni.

A kuratórium igyekezett minél szélesebb körrel megismertetni az Alapítványt, annak célkitűzéseit, elképzeléseit, mind interneten, mind egyéb fórumokon hirdette, gyűlés keretében tájékoztatást is adott róla. Mi sem példázza ezt jobban az Alapítványnak felajánlott mint egy 28.800. 000.- támogatás. Ezúton is köszönjük támogatóinknak egész éves segítségnyújtását: ALBACOMP

ALFA-HUMAN

ENTEL

ADÓBLOG

ETAB KFT

Napraforgó Kisvirág Alapítvány, valamint mind azoknak, akik az adójuk felajánlott 1%-ával is segítette munkánkat.

Sikerként könyvelhető el az a tény is, hogy fenntartásában mintegy 13 családi bölcsőde működött ország szerte, mely mindegyike biztosította céljainak megvalósítását, nem utolsó sorban a magas szintű gyermekellátás megvalósítását. Az Alapító kifejezett szándéka volt 1 éves kortól gyermekek fogadására alkalmas magasszínvonalú intézmények létrehozása, ahol a gyermekek magas szintű testi és szellemi fejlődést kapnak, olyan környezetben, amely biztosítja az egészséges gyermekfejlődést, és a majdani óvodába történő beilleszkedést. Ezt az eszmeiséget követve 2018. év végére 7 helyszínen, ezen belül 13 családi bölcsődébe és 7 óvodai csoportba járó bölcsődés és óvodás korú gyermekek magas színvonalú fogadása történt. Hasznosnak és megvalósítandó célnak tekintjük, hogy azon gyermekek, akik 1-2 éves korban bekerülnek intézményeinkben, iskolás korig nálunk maradhassanak, hiszen így nem kell egy már megszokott környezetből kiszakadniuk, nem képez számukra törést, a bölcsőde elhagyásával egy újabb más helyszínen lévő intézmény megismerése az óvoda. Erre törekedtünk már a kezdetekkor is, és egy helyszínt leszámítva jöttek létre vegyes intézményeink.

Az Alapító feltett szándéka továbbra is, hogy mind addig, amíg a családi bölcsőde hálózatot és óvodáit a fenntartó fenn tudja magas színvonalon tartani és fizetési kötelezettségeinek eleget tud tenni, megfelelő támogatókat talál célkitűzései elérésére, az állami támogatást igénybevétele mellett, óvodáit szülői térítési díjmentesen kívánja működtetni. Térítési díjmentes azonban az összes kisgyermek étkezése, amivel az Alapítvány szeretne hozzájárulni a kormány gyermekétkeztetésre vonatkozó célkitűzéseihez. Az étkezés támogatott részét a fenntartó a támogatók nagylelkű felajánlásából valósította meg.

Beigazolódott az Alapító nemes szándéka és célja, hogy valóban nagy szükség van olyan helyekre az országban, ahol a kiemelten magas színvonal, odafigyelés, maximalizmus meghozza a szülők bizalmát és egységeinkbe adják gyermeküket –jelenleg kb. 186 gyermek ellátásáról fejlődéséről gondoskodhatunk-, ezzel biztosítva maguk számára, hogy visszatérhessenek nyugodt szívvel a munkaerő piacra.

Tudjuk, hogy munkánkat ugyan ilyen elhivatottsággal folytatnunk kell, hibáinkat odafigyeléssel, tapasztalatok felhasználásával, értékeléssel javíthatjuk, de legfontosabb a belénk vetett bizalom meghálálása, és az elkezdett út folytatása. A jelenlegi nehéz helyzetben sincs okunk a csüggedésre, mert tudjuk, hogy jól dolgoztunk, a törvényeket, jogszabályokat maradéktalanul betartottuk, a kollégák, munkavállalók legmagasabb tudásuk szerint végezték feladataikat. Az igazság a mi oldalunkon van. Nem tehetünk mást, csak a legnagyobb optimizmussal tovább vinni a célok megvalósítását.

A fent leírtakat a kuratórium tagjai a megbeszélés után elfogadták.

A kuratórium elnöke – az éves beszámoló adta lehetőséget is felhasználva – elismerését és köszönetét fejezi ki a kuratórium tagjainak, FB tagoknak, a könyvelőnek, ügyvédnek, csatlakozóknak, valamint a munkavállalóinak, önkénteseknek, a támogató Alapítványnak, támogató cégeknek, az adó 1%-át felajánló magánszemélyeknek, hatóságoknak, és mindazoknak, akik az Alapítvány tevékenységét az elmúlt évben munkájukkal, támogatásukkal segítették.

Kelt: Budapest, 2019. május 28.

Madarász Károly

kuratóriumi elnök

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 61
Tegnapi: 66
Heti: 349
Havi: 2 990
Össz.: 275 049

Látogatottság növelés
Oldal: Beszámolók, közhasznúsági melléklet 2018.
ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY - © 2008 - 2024 - aranylonapraforgo.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »